Mitä ovat pilvipalvelut?

Pilvipalvelussa käytetyt ohjelmistot sijaitsevat palveluntuottajan palvelimella. Myös käyttäjän tiedostot (kuvat, tekstit, taulukot yms.) tallentuvat palvelimelle – eivät käyttäjän koneelle. Tästä on etuna se, että tiedostoja voi tarkastella ja muokata eri laitteilla. Samoihin tiedostoihin pääsee käsiksi puhelimella, tietokoneella, tabletilla ja TV:llä. Pilvipalvelu helpottaa varmuuskopiointia *) ja tiedostojen jakamista käyttäjien välillä.

Tiesitkö, että kuvat kopioituvat halutessasi puhelimesta automaattisesti pilveen ja voit sen jälkeen katsoa niitä suoraan tietokoneella tai vaikkapa TV:stä. Kuvat siirtyvät samantien ja heti valokuvauksen jälkeen katsottavissa tietokoneelta ilman mitään siirto-operaatioita. Samalla kuvasta on käytössä  varmuuskopio pilvessä. Jos poistat kuvat vahingossa puhelimesta, kuva on edelleen tallella pilvessä. Palvelujen käyttö ei tällä hetkellä normaalisti maksa mitään.

Pilvipalvelujen avulla voit jakaa yksittäisen tiedoston toisen katsottavaksi tai jopa muokattavaksi. Ryhmätyössä kaikki tiimin jäsenet voivat vaikkapa yhtä aikaa muokata samaan asiakirjaa. Samanaikaisesti voidaan käyttää ääni- tai videoyhteyttä, jolloin ryhmätyö tehostuu entisestään.

Kokonainen kuvakansio voidaan jakaa johonkin tapahtumaan osallistuvien välillä. Osallistujat voivat myös itse lisätä kansioon omia kuviaan, jolloin saadaan helposti samaan paikkaan kaikki kiinnostavat kuvat. Kuvia voidaan myös kommentoida.

*) Varmuuskopioinnissa ei kuitenkaan kannata turvautua yksinomaan pilvipalvelun suojaan. Ensinnäkin pilvipalveluun voi tulla virhe, joka saattaa hävittää tiedostosi. Pilvipalvelut eivät suojaa tiedostojasi mahdollisen viruksen iskiessä. Pilvipalvelun rinnalla pitäisi aina käyttää myös ulkoista kovalevyä varmuuskopiointiin.