Miten vältät huijarit netissä?

Taitavakin netin käyttäjä voi tulla huijatuksi internetissä. Nettirikolliset keksivät koko ajan uusia keinoja nopeaan rikastumiseen eikä vanhat suojautusmiskeinot siksi aina riitä.  Käsittelen tässä muutamia tärkeitä asioita, jotka jokaisen verkossa surffailijan tulisi tietää.

  1. Älä avaa roskaposteja. Roskapostia voi joskus olla vaikea tunnistaa, koska ne on usein naamioitu normaaleiksi viesteiksi. Lähettäjänä voi olla joku tuttusi ja viestin aiheestakaan ei aina voi päätellä mitään. Nämä tiedot on kuitenkin hyvä aina tarkistaa ennen viestin avaamista. Eli tarkista aina viestin lähettäjä ja viestin aihe. Vertaile näitä tietoja eli sopivatko niissä olevat tiedot toisiinsa. Kuulostaako aihe tämän henkilön kirjoittamalta? Jos ei älä avaa viestiä. Voit ehkä soittaa tai kysyä ko. henkilöltä, onko hän lähettänyt sinulle viestiä.  Hyvät sähköpostiohjelmat osaavat lajitella roskapostit omiin kansioihin ja poistaa haitalliset viestit automaattisesti. Myös maksulliset virustorjuntaohjelmat auttavat tässä ongelmassa.
  2. Epäile aina jos sinun sanotaan voittaneen jotakin tai saat liian hyvän tarjouksen. Jos et ole osallistunut arvontaan, et todennäköisesti ole mitään voittanutkaan. Tai jos sinulle luvataan lähes ilmaiseksi jotakin tuotetta, on  melkoisella varmuudella kysymys huijauksesta.  Tällaisia mainosviestejä voi olla aivan tavallisilla ja turvallisiksi arvioiduilla sivuilla kuten uutissivuistoilla, mainostoimiston sivuilla, sähköpostiohjelman roskapostiviesteissä jne. Vältä tälläiseten linkkien klikkausta.
  3. Ole erityisen tarkkana, jos sinulta kysytään pankkitunnuksia tai luottokorttitietoja tai jos sinua pyydetään soittamaan johonkin numeroon jonkun palvelun käyttämisen yhteydessä. Maksutietoja annettaessa pitää aina ensin varmistaa, että on asioimassa oikean kohteen kanssa ja että tämä taho on luotettava. Varmista ainakin, että yhteys on tällöin salattu, minkä ilmaisee lukon kuva osoiterivillä. Lukon vieressä pitäisi myös näkyvä mille yritykselle suojaus on myönnetty.  Tätä tietoa on vaikea väärentää ja yleensä huijauksen havaitsee jos tarkkailee osoiteriviä. Huijauskilpailujen yhteydessä pyydetään joskus vahvistamaan henkilöllisyys  soittamalla pyydettyyn numeroon. Numeroon soittaminen voi olla maksullinen numero tai soittaminen vahvistaa, että soittaja tilaa jonkun kuukausimaksullisen palvelun. Näistä sitoutumista on sitten hankala päästä eroon, vaikka ne onkin huijaamalla saatu aikaan.
  4. Huolehdi koneen päivityksistä. Päivittämätön kone on aina riski, koska se  on alttiimpi haittaohjelmille. Haittaohjelma voi esim. muuttaa hakukoneiden tuloksia tai suosikki-linkkejä siten, että joudut aivan väärälle sivulle.