Milloin Windows 10 asennus kannattaa tehdä?

Windows 10 asennus kannattaa tehdä jos sinulla on alle 5 vuotta vanha kone ja haluat varmistaa, että koneesi on mahdollisimman turvallinen käyttää nyt ja tulevaisuudessa. Uusin käyttöjärjestelmä on turvallisuuden kannalta aina varmin ratkaisu.  Windows 7 päivitykset jatkuvat vuoteen 2020  ja Windows 8:n 2023 asti.

Jos sinulla on Windows Vista (tai XP), et voi enää päivittää konetta ilmaiseksi, eikä ohjelma luultavasti toimisikaan kovin hyvin Windows 10:llä. Jos haluat jatkaa koneen käyttöä Vistan tuen päättymisen jälkeen (11.4.2017), kannattaa harkita ilmaisen Linuxin asennusta koneeseen.

Milloin Windows 10 päivitys sitten kannattaisi tehdä. Ohjelman asennusta kannattaa siirtää mahdollisimman pitkälle, sillä Microsoft korjaa edelleen ohjelmistossa olevia virheitä ja ohjelmisto kehittyy jatkuvasti. Ehkä otollisin ajankohta voisi olla heinäkuun puoliväli. Viimeinen mahdollinen ajankohta, jolloin se voidaan ilmaiseksi tehdä on 29.7.2016.

Jos olet epävarma haluatko päivittää, on yksi mahdollisuus on asentaa Windows 10 kokeilumielessä koneeseen ja palauttaa se tarvittaessa takaisin. Tästä on se etu, että sinulla on tämä jälkeen oikeus asentaa Windows 10 koneeseen ilmaiseksi uudelleen – siis myös heinäkuun jälkeen!  Koneesi tiedot – ja oikeus käyttää Windows 10:ä –  tallentuvat nimittäin Microsoftin tietokantaan asennuksen yhteydessä ja ne säilyvät siellä vaikka palauttaisit koneen takaisin aikaisempaan versioon.

Mitä kannattaa huomioida ennen päivitystä. Poista turhat ohjelmat koneelta ja päivitä kaikki ohjelmat ja ajurit ajan tasalle. Lisäksi virustorjuntaohjelma kannattaa kytkeä pois päältä ennen päivitystä. Tarkista, että kone on kytkettynä verkkovirtaan. Varmista myös, että kaikki käyttämäsi ohjelmat ja laitteet toimivat Windows 10:ssä. Lisätietoa löydät ko. laitteiden ja ohjelmistojen kotisivuilta ja käyttötuesta.

Miten kone sitten palautetaan takaisin, jos et ole tyytyväinen uuteen järjestelmään? Klikkaa käynnistä-painike (lipun kuva vasemmassa alakulmassa)-asetukset-päivittäminen ja suojaus-palauttaminen. Klikkaa kohdassa ”Palaa Windows 7/8:aan Aloita” –painiketta.

Mikäli tarvitset apua päivityksessä tai koneesi ei toimi oikein päivityksen jälkeen, Kotiope auttaa tarvittaessa.